Wat je mag verwachten van een moderne website

SEO: geoptimaliseerd voor zoekmachines

Over SEO wordt vandaag de dag heel veel gezegd en geschreven. Het staat voor search engine optimization: de kunst om hoog te scoren in het onbetaalde gedeelte van de zoekresultaten, ook wel de organic listings genoemd, door het optimaliseren van je content. Het belang hiervan mag duidelijk zijn: hoe hoger je staat, hoe groter de kans dat iemand doorklikt. Zo zijn de eerste 5 resultaten goed voor bijna 80% van de bezoekers. De eerste 10 representeren 95%.

Cartoon waaruit blijkt dat niemand de tweede pagina van google bezoekt.

Hoe gaat dat "optimaliseren" juist in zijn werk? Dat is natuurlijk de vraag van één miljoen. Laat ons beginnen met ons in de plaats van Google en consorten te plaatsen. Zoekmachines beschikken over een leger van crawlers die zijn opgezadeld met de taak om het web in kaart te brengen door websites te indexeren. Dat is het proces waarbij websites en webpagina's aan bepaalde keywords worden gerelateerd en daarbij een relevantiecijfer krijgen.

Een web crawler oftewel spider is een bot die het wereldwijde web op een methodische en geautomatiseerde manier doorbladert.

Als iemand bijvoorbeeld googelt op "pannenkoekenrecept", zal je de webpagina's te zien krijgen die aan het keyword "pannenkoekenrecept" gekoppeld zijn, in volgorde van relevantie.

In dit verhaal zijn er twee zijden: de auteurszijde en de technische zijde

De auteurszijde

Het belangrijkste is dat je schrijft over wat je potentiële klanten zich kunnen afvragen en dat je dus relevant bent. Dit betekent meer concreet dat je moet zorgen voor:

  1. Veel content - je kan één (sub-)onderwerp vanuit meerdere hoeken belichten
  2. Kwaliteitsvolle informatie
  3. Waar mensen naar zoeken

Gegeven dat je website technisch in orde is, zal Google weinig moeite hebben met te "zien" waarover je schrijft, maar hoe herkent Google de kwaliteit en de relevantie?

1. Het gedrag van jouw bezoekers

Volgende parameters spreken een logische rol:

  • Click-through-rate (CTR)
  • Bounce rate
  • Session depth
  • Session duration
session depth is het aantal pagina's dat de bezoeker bekijkt. Wanneer dit slechts één pagina is, wordt dit gezien als een bounce. De bounce rate is dus het percentage van hets aantal bezoekers die slechts één pagina bekijkt.

Als ze jouw website zien staan bij de zoekresultaten, klikken ze dan door? Zo ja, bezoeken ze meerdere pagina's en blijven ze lang op visite? De cijfers liegen niet. Heb je genoeg content waar mensen in geïnteresseerd zijn in een aantrekkelijk website gegoten; dan en alleen dàn zal je goed scoren op al deze parameters. Het belang van coherente, gestructureerde artikels in een verzorgde taal mag hierin niet onderschat worden.

2. Verwijzingen

Daarnaast heb je natuurlijk de verwijzingen van reeds gevestigde websites. Op dit moment zijn de zogenaamde backlinks cruciaal, wil je hoog scoren in Google. Google ziet de verwijzing van andere mensen en websites als het ultieme bewijs dat je content relevant is. Interessant is dat de ene verwijzing de andere niet is. Google kent namelijk authoriteitscijfers toe aan websites: de zogenaamde domain authority. Dit is een authoriteit dat je opbouwt door maanden, maar eerder jaren aan een stuk relevant te zijn en veel trafic te genereren.

De technische zijde

Wanneer je goede én relevante artikels hebt geschreven, is het van belang dat crawlers dit ook kunnen "zien". Het zou immers jammer zijn moest je geïnvesteerde tijd in het schrijven van relevant content teniet worden gedaan door een technische zwakke uitvoering van je website.

1. Best practices

  • Razendsnelle page load
  • Keyword & concurrenten analyse
  • Corecte, semantische html
  • Semantische slugs
  • Gebruik maken van structured data
  • Images met een beschrijvend alt attribuut
  • Webpagina met een catchy, maar volledige meta beschrijving
  • Nakijken of elke pagina correct geïndexeerd is
  • Controleren op keyword stuffing

2. Vermijd straffen van Google

Er zijn bepaalde fouten die heel duur worden aangerekend:

  • Geen of fout gebruik van canonical tags
  • Keyword stuffing
  • Malicious backlinks

Vroeger kon je met verschillende trucjes relatief gemakkelijk vanboven geraken in de zoekresultaten. Vandaag de dag heeft Google echter naast haar hoofdcrawlers ook een crawler die misbruik en seo-valsspelen tegen gaat. Deze crawler heet "Google Penguin", of ook wel "Google Hummingbird". Je wil écht niet gestraft worden door Google.

Een moderne website is accessible

Je website moet bereikbaar zijn in de op elke mogelijke manier.

1. Responsief

Een responsieve website is er één die er goed uit ziet, ongeacht het apparaat van de bezoeker.

2. Cross-browser compatibel

Jouw website moet er niet alleen goed uitzien op smartphone en tablet, ook de geprefereerde browser van de gebruiker zou geen verschil mogen maken. De uitdaging is vooral om dit klaar te spelen voor Internet explorer en Safari.

3. Toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Mensen met beperkt zicht gebruiken speciale software om een website toch te "zien". Het is belangrijk dat de inhoud van jouw website ook voor deze mensen duidelijk is. Ook al bied je geen diensten aan voor deze groep mensen; je wordt door google afgestraft indien je website niet toegankelijk genoeg is. Om dit te bereiken is de WCAG-standaard in het leven geroepen.